Η κολπική δυσφορία και ο κνησμός είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για γυναικολογική συμβουλή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από μια πάθηση που επηρεάζει μόνο τον κόλπο, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι ενός γενικότερου ιατρικού προβλήματος ή άλλης δερματικής νόσου. Επομένως, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να εντοπίσει την αιτία και να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις επιλογές διαχείρισης. Οι πιο κοινές αιτίες του κολπικού κνησμού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Χημικά ερεθιστικά
Οι κολπικοί ιστοί είναι ευαίσθητοι σε χημικές ουσίες όπως σαπούνια, αρώματα, αλοιφές και κρέμες. Οι χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH προκαλώντας φαγούρα και περιστασιακά προκαλώντας λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε τη χρήση χημικών και να επιλέξετε φυσικά προϊόντα ή να μεταβείτε σε καθαρό νερό για λόγους υγιεινής. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά ρούχα όσο διαρκεί τα συμπτώματα σας. Συνήθως μετά από 2-3 ημέρες τα συμπτώματα υποχωρούν και το pH του κόλπου ομαλοποιείται.
Κολπική μόλυνση μυκήτων
Η κολπική μυκητίαση (Candida) είναι πολύ συχνή και επηρεάζει το 75% των γυναικών μία φορά στη ζωή τους. Μια μικρή ποσότητα μυκήτων εμφανίζεται φυσικά στο τοίχωμα του κόλπου. Περιστασιακά λόγω μιας ανισορροπίας μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων (συχνά λόγω πρόσφατης χρήσης αντιβιοτικών), ο πληθυσμός των μυκήτων υπεραναπτύσσεται προκαλώντας ερεθισμό και πόνο στον αιδοίο, μερικές φορές επίσης την έκκριση που οι περισσότερες γυναίκες αναγνωρίζουν όταν επηρεάζουν τον κόλπο. Οι μολύνσεις μυκήτων αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιμυκητιακές θεραπείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Candida μπορεί να μεταδοθεί σε σεξουαλικό σύντροφο, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται εάν είναι απαραίτητο, εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν.
Βακτηριακή κολπίτιδα
Αυτή η μόλυνση είναι αποτέλεσμα υπερανάπτυξης «κακών» βακτηρίων (συνήθως αναερόβιων). Προκαλεί έντονο κολπικό κνησμό, λεπτή υδαρή έκκριση με άσχημη μυρωδιά σαν ψάρι. Περιστασιακά προκαλεί επίσης αίσθημα καύσου καθώς κάποιος ουρεί. Η διαχείριση είναι απλή και συχνά περιλαμβάνει μια σειρά αντιβιοτικών μετά τη συλλογή κολπικών επιχρισμάτων από τον γυναικολόγο σας για τη στοχευμένη θεραπεία. Εάν τα συμπτώματά σας εμφανιστούν ενώ είστε έγκυος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας το συντομότερο δυνατό, καθώς μια μη θεραπευμένη κολπική λοίμωξη αποτελεί κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης για το μωρό σας.
Ορμονικές αλλαγές
Η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο βοηθά στη διατήρηση παχύρρευστων, ελαστικών και καλά λιπαινόμενων κολπικών τοιχωμάτων. Ωστόσο, με την ηλικία και τις ορμονικές διακυμάνσεις (όπως μετά τον τοκετό), τα τοιχώματα του κόλπου λεπταίνουν και ξηραίνονται.
Αυτό προκαλεί ανεπιθύμητη φαγούρα, κακή υγιεινή και περιστασιακά διαρροή ούρων. Μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας την ευκαιρία αντικατάστασης ορμονών οιστρογόνου (HRT) ή κολπικής αναζωογόνησης με λέιζερ.
Κολπικό έκζεμα
Το έκζεμα ή η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του δέρματος και τις εξωτερικές περιοχές του βλεννογόνου. Είναι συνήθως συνέπεια αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, γενετικής προδιάθεσης, στρες ή περιβαλλοντικών παραγόντων.
Μόλις πυροδοτηθεί, μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό, ερυθρότητα και εξανθήματα. Η συνήθης πορεία δράσης είναι μια παρατεταμένη πορεία τοπικών κορτικοστεροειδών κρεμών που εφαρμόζονται δύο φορές την ημέρα για 2-3 εβδομάδες.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά ή ανοσοθεραπεία. Τα κρύα επιθέματα και τα παυσίπονα είναι επίσης αποτελεσματικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η σεξουαλική επαφή θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται μέχρι να υπάρξει κλινική βελτίωση.
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)
Πολλοί οργανισμοί έχουν εμπλακεί με ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία με κάποιον που τις έχει ήδη (και μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί), όπως χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες, κονδυλώματα και έρπης των γεννητικών οργάνων. Μετά από προσεκτική διαβούλευση και εξέταση, η διαχείριση περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή αντιιικά φάρμακα. Η ανάρρωση μπορεί να είναι από 7-14 ημέρες έως μερικούς μήνες και η ανίχνευση επαφής πραγματοποιείται με ευαίσθητο και ανώνυμο τρόπο για τη θεραπεία των προηγούμενων συντρόφων.
Αλλες καταστάσεις
Άλλες οντότητες που μπορεί να σχετίζονται με τον κνησμό του κόλπου περιλαμβάνουν ψωρίαση του αιδοίου, λειχήνα (ανοσο-φλεγμονώδεις καταστάσεις), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (μια προκαρκινική κατάσταση) καθώς και ενδοκρινολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Μετά την κλινική εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθούν πρόσθετες διαδικασίες (βιοψία) ή εξετάσεις αίματος.
Είναι λοιπόν σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και να εντοπίζετε την αιτία πριν προχωρήσετε στην εμπειρική θεραπεία.
Comments